perjantai 8. tammikuuta 2016

SILMISSÄ SIINTÄÄ GRAMMATIIKKAOIKEUDENKÄYNTI 1a / 2

Asioista perillä olevat tahot saattavat kylmään pohjolaan tiedoksi, että Espanjassa lukion äidinkielen opetuksessa käytetään  noin puolet ajasta normatiivisen kieliopin huolelliseen opiskeluun. Sitä pidetään tärkeänä, ja siihen suhtaudutaan aivan päinvastaisella tavalla kuin Suomessa.
  
Finlandiassa kieltä on vuosikymmenet pitänyt tarkastella Auli Hakulisen ei-normatiivisten silmälasien läpi. Säännöt ja etenkin lauseenjäsennyksen subjektit, predikaatit, objektit, adverbiaalit ja sen sellaiset ulkomaalaiset termit  kuuluvat kahlitsevan mieltä ja suorastaan tuhoavan Suomen pojan ja Suomen tytön "innovatiivisuuden" niin pahoin, että eräässä kohdassa terminaali uhkasi tulla vastaan.

 Normatiivinen eli sääntökielioppi on meillä heitetty (historian) roskakoriin, kuten kliseisesti mutta ehdottoman ylpeästi sanotaan. 

Normatiivisuuden mukana on Suomessa ja suomen kielessä menetetty myös tyylitaju ja tyyli. Silti Suomi kuulemma nimitetään maailman osaavimmaksi kansakunnaksi 1.1. 2020, kertoo poliitikkojen ja konsulttien osaaja-konsortio.

"Kaikki käy" / "Anything goes" - paitsi tämän väitteen arvostelu uusliberalismin yhdessä luvatussa maassa. 'Finlandia' tarkoittaa hienoa maata.

Ei kommentteja: