perjantai 17. syyskuuta 2010

Filosofia saa ansionsa mukaan



Mitäpä elämä olisi ilman nautintoja? Aristippokselle, kyreneläisen hedonismikoulun perustajalle, hyve (areté) merkitsi tietoa, "korkeinta hyvää". Sen Aristippos määritteli nautinnollisten hetkien suurimmaksi mahdolliseksi summaksi. Mutta Hegesias (n. 320-280 eaa), eräs Aristippoksen oppilaista, laski pessimistisesti tai realistisesti, että ihmiselämässä moisten huippuhetkien (sanokaamme kliimaksien) summa paljastuu ilman muuta pienemmäksi kuin mielipahan ja suoranaisen tuskan hetkien summa. Hegesias väitti teoksessaan Apokarterwn varsin buddhalaiseen tai mielestäni pikemminkin jainalaiseen tapaan, että halu kokea mielihyvää tai nautintoja aiheuttaa tuskatiloja; mielihalujen tukahduttaminen on elämän aikana ainoa metodi eli tie tuskattomuuteen ("heikko" ataraxía). Tuskattomuutta Hegesias piti ainoana onnen muotona tai pikemminkin onnen korvikkeena. Parasta on kuitenkin, hän korosti, kuolemaa seuraava tunnon ja tietoisuuden täydellinen puute ("vahva" ataraxia).

Termit "heikko" ja "vahva" ataraxia ovat omiani. Tässä sopii korostaa sitä, että Hegesiaan mukaan ainoa varma tie ulos tuntevasta ja tietoisesta elämästä käy vain itsemurhan kautta. Hegesias sai lisänimen ho Peisithánatos (Itsemurhakonsultti) viimeistään silloin, kun joukko hänen kuulijoitaan riisti Aleksandriassa itseltään hengen (vaikka se ei ollut ainakaan jainismin katsannossa kehittynyt henkisesti tarpeeksi pitkälle). Hegesias joutui poistumaan kaupungista, kuten kuuluikin käydä. - Hegesiaasta ovat kertoneet Diogenes Laertios (2,86 ja 93ff.) ja Marcus Tullius Cicero (Tusculanae disputationes 1,83f.). Minäkin olen yhdessä Maija-Leena Kallelan kanssa sanonut sanottavani Hegesiaasta kolmikielisessä kirjassamme Ne mainiot helleenit (Jyväskylä 2010, 104 ja 135).

Hegesias on hyvä esimerkki siitä, että nautinto-oppi voi "lyödä yli" radikaaliin pessimismiin. Ja Hegesiasta sopii (tai ei sovi) pitää Platonia parempana Sokrateen oppilaana. Ongelmaksi tulee, mitä "parempi" tässä tapauksessa kullekin tulkitsijalle tarkoittaa. Mutta mitäpä siitä, koska elämä pysyy joka tapauksessa ongelmana aikojen loppuun.

3 kommenttia:

Päivi Kannisto kirjoitti...

Kiitokset mainiosta kirjasta! Kirjoitin siitä jutun blogiini.

Päivi

Unknown kirjoitti...

Kiitos hyvin paljon kontribuutiostasi, hyvä Päivi. Olet siinä blogissa erinomaisen selkeästi valaissut tekstin sisältöä. Useampi kuin yksi noista 47 helleenistä olisi kiinnostava haaste modernille psykiatrille, jos sellainen "kehityskeskustelu" jotenkin toteutuisi. Kun Suomen evankelis-luterilainen kirkko näkyy ajautuneen taloudelliseen (sic) kriisiin, pitänee ajatella joko 1) kristinopin päivittämistä tai 2) kristinopista luopumista JA paluuta terveisiin, pakanallisiin arvoihin (jos siirtyminen vaikka katolilaiseksi tai ortodoksiksi ei sattuisi miellyttämään siitä syystä, että sama homous- versus heterous-ongelma taitaisi sielläkin ennen pitkää nousta esiin).

Unknown kirjoitti...

Aika kuluu mutta ainakaan kaikki totuudet eivät kulu. Hegesias ja eräät muut nostavat sen kysymyksen, ettei eläminen välttämättä ole velvollisuus - parantumattomasti sairaalle ja vanhalle. Mutta ajatelkaamme toistaiseksi, että elämäminen on oikeus - kenelle on. Teen aiheesta blogin tänään 28.3. 2012.